Vi våger påstanden om at for grussyklister er Tour de Dovre en klassiker som bør krysses av bucketlisten heller før enn siden. Her venter endeløse grusveier som snor seg gjennom de tre nasjonalparkene Dovrefjell-Sunndalsfjella, Rondane og Dovre. Sykkelruten er en sløyfe og går mellom Dombås, Hjerkinn, Folldal, Grimsdalen og Dovre.
Ruten er godt opparbeidet og består for det meste av raske grusveier, noen asfaltstrekk og noen herlige strekninger på gruslagte sykkelstier som bare ligger der ute, midt i villmarken. Henrik Alpers & Co har selvsagt syklet denne turen også, og skrevet godt om den i Landevei. For de som ikke har abonnement på Landevei håper vi vår lille reiseberetning under kan være nyttig, og uansett er denne siden av Dovrefjell Adventures proppfull av nyttig informasjon.
Tour de Dovre er totalt på 130 km, med en samlet stigning på 1600 høydemeter, og er satt sammen som en rundtur. Man slipper derfor å slepe med seg unødig bagasje på selve sykkelturen. Dessuten kan man starte hvor man vil, og likevel ikke gå glipp av en meter. Vi valgte å starte på Dombås. Med både togstasjon, dagligvarebutikker, restauranter og ikke minst hotell, er dette et perfekt utgangspunkt for turen. Det er absolutt overkommelig å ta denne turen i ett strekk, men dersom man ønsker å dele den opp i flere etapper er det også fullt mulig, takket være flere overnattingsmuligheter underveis. Se hele ruten med høydeprofil under.
En av de fine tingene ved å starte på Dombås er at man får gjort unna en av de hardeste klatringene med en gang. På bare 10 km får man innkassert omtrent 400 høydemeter. Vel forbi denne klatringen er man plutselig oppe på vidda. Det lønner seg å spare på kruttet. Etter denne klatringen er det fortsatt 120 km og 1200 høydemeter igjen.
Oppe på vidda flater det ut og turen går videre nordøst på fantastisk tilrettelagete sykkelstier. Takk, Dovrefjell Adventures! Etter omtrent 20 km kommer man til Hjerkinn Fjellstue. Her er er det servering og man kan ta en kakao før man fortsetter ferden videre mot nordøst.
Det er en liten knekk på omtrent 200 høydemeter like bak Hjerkinn Fjellstue. Etter dette venter flere stier og fine grusveier, nå i slak helling nedover helt frem til Folldal. Det er omtrent 30 km fra Hjerkinn Fjellstue til Folldal. Vel fremme i Folldal finnes det en dagligvarebutikk hvor proviant kan etterfylles.
Det er omtrent åtte km på asfalt før og etter Folldal. Da vi syklet på en lørdag i september var det lite trafikk på disse veiene. Sør for Folldal venter nydelige Grimsdalen. Alt på denne turen er fint, men Grimsdalen er definitivt et høydepunkt, praktisk talt, siden det høyeste punktet på turen også ligger her (1 170 moh). Når man starter Tour de Dovre fra Dombås i retning Hjerkinn, kommer man inn i Grimsdalen fra øst. Det vil si at hele Grimsdalen fremstår som en eneste lang oppoverbakke på nesten 40 km. Men det fantastiske landskapet gjør at man fort glemmer det. Dovre nasjonalpark i nord og Rondane nasjonalpark i sør er virkelig et storslått skue, i det man snirkler seg mellom de to.
Ved enden av platået, i vestenden av Grimsdalen, venter en heftig utforkjøring, hvor 650 høydemeter forsvinner på bare 10 km. På dette tidspunktet tar også grusen slutt for godt og resten av turen er bare 10 km cruising tilbake igjen til Dombås.
Etter nesten ni timer på veien var vårt startpunkt, Dombås Hotel, et kjærkomment syn og vi rullet inn akkurat i tide til en alle tiders middagsbuffet med dessert og det som hører til. Dagen etter var det bare å trille bort til stasjonen og ta toget tilbake til Oslo. Hele opplegget her er ganske lavterskel og lar seg fint gjennomføre på en helg. Samtidig gir det virkelig følelsen av å være på eventyr og opplevelsen av fantastisk natur.
Litt praktisk om turen:
Distanse: 130 km
Høydemeter: 1 570 stigning / 1 580 helling
Veitype: For det meste fine og raske grusveier, en del godt tilrettelagte (grus)stier og noe asfalt
Dekk: Definitivt grusdekk for å slippe å tenke på punktering. Vi rullet med 37mm
Transport: SJ Nord F6 til Dombås Stasjon. Her er det også overgang til Raumabanen som går til Åndalsnes og Trollstigen, for de som har mer tid og føler seg mer eventyrlystne
Tid på året: Vi syklet i midten av september og turen bør nok ikke tas særlig senere enn det. Allerede da var det lett snødrev på toppen av Grimsdalen
Mat og drikke: Muligheter for proviantering på Dombås og i Folldal
Comments